Site menu:

Moj Ker - sve o psima

Tražeci informacije o psu koga bi kupio unuku od 5 godina više puta sam nailazio na pogrešne ili nepotpune informacije, pa sam rešio da napravim kompilaciju informacija koje se mogu naći na Internetu sa znanjem koje imam gajeći pse u zadnjih 30-40 godina i time posetiocima pružim informacije koje im stvarno mogu pomoći.

Galerije slika pasa:


Traženje tartufa uz pomoć psa

Mnoge vrste iz ove teško dostupno grupe gljiva, formiraju svoja plodonosna tela daleko od pogleda, uglavnom na dubinama od nekoliko do tridesetak centimetara. Izuzetno se mogu naći na pola, pa čak i na metar dubine. Tu bi, razume se bio kraj priče, da im priroda nije podarila i veoma jake i često (i za ljudski ukus) veoma prijatne mirise, dovoljno moćne da izbiju na površinu zemlje, privuku čitavu vojsku zainteresovanih konzumenata i obezbede dalju reprodukciju vrste. Da bi se koliko toliko ravnopravno uključio u trku za jednom od najskupljih i najcenjenijih gastronomskih poslastica iz prirode, čovek se i u ovom poslu, po ko zna koji put u dugom vremenu ljudske civilizacije, oslonio na oštra čula i pomoć psa, svog najstarijeg i najvernijeg pratioca.


Poreklo i osobine

Poznato je da je pas potomak vuka, da je po svojim urođenim osobinama prvenstveno lovac i da će, razume se, na terenu i najmirisnijim komadima tartufa pretpostaviti najmršavijeg zeca, srnu ili šumskog miša (ovo poslednje je u praksi čest slučaj). Iskustvo je pokazalo da tu leži najveća poteškoća u radu sa psom tartufarom. Zbog njegovog neobuzdanog temperamenta i lovačke strasti, mnogi tartufi su ostali neotkriveni, teren površno pretražen, vodič na jednom, a pas na drugom kraju „sveta".

Međutim. pas. je srećom nasledio izvesnu sklonost od vučje osobine da povremeno jede tartufe, što uz prilagođenost na drugačiju ishranu (s više biljnih sastojaka nego kod vuka), pretstavlja značajan momenat za oblikovanje poželjnih tartufarskih osobina. Još nekoliko prirodnih (urođenih) i neophodnih osobina: kvalitetan njuh, vrednoća, izdržljivost, vodljivost (privrženost i poslušnost), naglašena ješnost, učiniće odabrano štene perspektivnim i naš rad u obučavanju mnogo lakšim i uspešnijim. Ako nas je poslužila sreća u izbora, uz ispravnu i doslednu obuku, pas navedenih osobina ima sve izglede da se razvije u odličnog tartufara koji će nam svakako priuštiti mnogo zadovoljstva u radu i, naravno, mnogo više od toga.

This video requires the free Flash plugin.

Izbor tartufara

Rašireno je shvatanje da postoji veliki broj rasa ili njihovih meleza, pogodnih za ovaj delikatan posao. Kao takvi najčešće se navode: labrador, retriver, razne rase ptičara, cunjavaca i mnogi drugi. Ako bismo zanemarili stepen uspešnosti u pronalaženju i sakupljanju tartufa, spisak bismo mogli da proširimo na praktično sve rase. Drugim recima, gotovo da nema psa koji ne bi pronašao po neki tartuf. Međutim, kako.se kao u svakom poslu (a naročito u ovom), teži većoj efikasnosti psa i što većem učinku u sakupljanju, broj istinski pogodnih rasa je ipak ograničen.

Praksa, ipak. pokazuje da nije nimalo lako prepoznati i izabrati, odgovarajući primerak za budućeg tartufara unutar netartufarske rase. Ustvari, pre se može govoriti o retkim, za ovaj posao pogodnim jedinkama unutar čistih rasa (Što je samo izuzetak a ne pravilo), nego o čitavim rasama stvaranim za druge namene. Zbog retkih, briljantnih primeraka čistih rasa, uspešno obučenih za tartufarski posao, ne treba smetnuti s uma mnoge druge, koje ćemo morati posle izgubljenih godinu-dve dana uloženog rada, nažalost da odbacimo posle naknadno prepoznatih ili probudjenih osobina. Veliki gubitak vremena i novca i, razume se, tartufa.

Previše snažan temperament i lovačka strast, i obrnuto, otsustvo volje za kretanjem i istraživanjem, po terenu, loš njuh, otsustvo volje za označavanjem ležišta tartufa kopanjem, čak i otsustvo ješnosti kao i neki drugi nedostaci, mogu biti veća ili manja prepreka u formiranju dobrog psa tartufara.

Ipak, pošto se od nečega mora poći, preporuka bi bila: birajte štence od inteligentnih, radnih roditelja umerenog temperamenta, sporijeg ili osrednje brzog kretanja, koji se (urođeno) ne udaljuju previše od vodiča. Pored, labrador retrivera, u uži izbor (u našim uslovima i prema ličnom iskustvu) ušle bi kontinentalne rase ptičara. Za grmlje i koprivu (vrlo često su na takvim mestima tartufi), kao i za zimsko doba godine, pogodniji, su labrador, oštrodlaki nemac, čak i breton, a za toplije ili južnije predete, kratkodlake rase.

Naročito su dobri za traženje tartufa melezi raznih, posebno ptičarskih rasa. Ukrštanjem, razume se, na terenu proverenih, odabranih primeraka raznih rasa, obično se „smiruje" lovački nagon i pogodno se kombinuju različite poželjne osobine. Dobar ishod u takvom kombinovanju nije uvek baš sasvim zagarantovan (rizik razume se u svemu postoji), ali je razumno pre očekivati dobre potomke od roditelja koji su oprobani u tartufarskom poslu, nego od onih čije osobine ne poznajemo.

This video requires the free Flash plugin.

Najveću umešnost u pravljenju i održavanju takvih „linija" pasa imaju, koliko je poznato, italijanski odgajivači i takvi psi su veoma cenjeni. Ipak, od svih opisanih izbora, štene sa takvim „pedigreom", bez obzira na cenu, ima najveće garancije za uspeh, po pravilu se brzo „budi" i uz određenu sreću, već u prvoj godini, osim prelepih trenutaka koje može da nam pruži i punih džepova tartufa za uzbudljive degustacije u krugu prijatelja, može samo sebe da otplati. Ja sam već imao takvo zadovoljstvo.

Traženje, tartufa pomoću pasa, slavni prirodnjak-entomolog, Žan Anri Fabr (Jean Henry Fabr), opisao je na osobit način: „Ko nije video psa kada traži podzemnu gljivu, taj ne poznaje jednu od najlepših veština čula njuha. Udubljena u svoj zadatak, životinja ide prema vetru usporenim korakom. Zastajkuje, širi nozdrve, ispituje tle i polako zagrebe koji put šapom - evo tu je, gospodaru - kao da kaže pogledom - evo tu je, pasje mi vere; gljiva je tu! I govori istinu. Čovek počne da prekopava na označenom mestu. Ako motika skrene s puta, pas joj ispravlja smer, onjušivši malo na dnu rupe. Ne treba se plašiti ako pod motiku dođe kamenje ili korenje. Gljiva će se pokazati, uprkos svim preprekama u dubini. Pseći nos ne može da slaže".