Site menu:

Moj Ker - sve o psima

Tražeci informacije o psu koga bi kupio unuku od 5 godina više puta sam nailazio na pogrešne ili nepotpune informacije, pa sam rešio da napravim kompilaciju informacija koje se mogu naći na Internetu sa znanjem koje imam gajeći pse u zadnjih 30-40 godina i time posetiocima pružim informacije koje im stvarno mogu pomoći.

Galerije slika pasa:


Engleski mastif

Mastif

Ovo je velik i kompaktan pas, stabilan na svojim razmaknutim šapama, mastif najvjerovatnije vodi porijeklo od asirskih doga, a koje su i same nastale od tibetanskih doga, a dovezene u Evropu od strane Feničana. Drugi kinolozi samtraju nasuprot tome da mastif vodi porijeklo od grčkog molosa, kojeg su u Englesku doveli rimski legionari. Nekada je mastif bio veoma cijenjen kao pas čuvar, ratni i borbeni pas, i bio je vema popularan. Drugi naziv za ovog psa je Engleska doga.
Mastifa se često povezuje sa stasim engleskim Mastifom. Visok je 76cm i masivno građen. Ovako golem pas izuzetno brzo raste i zahtijeva pažnju i dobru prehranu; puno jede i moglo bi biti skupo uzdržavati jednog ovakvog psa. Srećom po temperamentu je miran-inače bi bio opasan, no nasuprot njegovom mirnom temperamentu on je izvrstan pas čuvar.

Mastif je nepodmitljiv i hrabar, sa njim treba biti oprezan, pa i samo zbog njegovih dimenzija. Potrebna mu je stroga obuka, jer postoji mogućnost da bude opasan po stranca, pa ipak je nježan i odan, pod uslovom da je okružen pažnjom i ljubavlju. Dlaka mu je kratka i gusta, riđe boje različitih nijansi ili tamno riđa prošarana.